Feiten en weetjes van Bonaire

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire


Aantal inwoners 17.408 (1 januari 2013) (9163 mannen en 8245 vrouwen)
Aangrenzende zeeën Caribische Zee
Bijnamen Flamingo-eiland en Diver’s Paradise
Continent Noord-Amerika
Afstand vanaf Schiphol 7800 kilometer
Reistijd per vliegtuig ca. 9 uur
Drinkwater Kraanwater is direct drinkbaar
Munteenheid Amerikaanse dollar (let op, euro’s worden op Bonaire amper geaccepteerd!)

Elektriciteit 127 Volt een 223 Volt
Grootte 281 km2 (Grootste lengte: 40 km, grootste breedte: 8 km)
Hoofdstad Kralendijk
Hoogste punt Brandaris (241 meter, gelegen in Washington Slagbaai Park)
Ligging Bonaire ligt tussen 12°2′ en 12°19′ noorderbreedte en tussen 68°11′ en 69°25′ westerlengte voor de kust van Venezuela in het zuidelijk Caribisch gebied

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire

kas bon aire appartementen huren op bonaire Flamingo’s

Bonaire is wereldberoemd om haar Caribische flamingo’s. In totaal zijn er nog maar vier plaatsen in de Caribische archipel waar deze majestueuze vogel nog broedt. De flamingo’s kunnen alleen in absolute rust broeden en Bonaire is een van de weinige plekken in de wereld waar dat nog echt kan. Daarom heeft Kas Bon Aire er met trots één verwerkt in ons logo! Deze rozerode vogels zijn op verschillende locaties op Bonaire prima te observeren en te fotograferen.


Nationale feestdag 6 september, Dag van de Vlag
Officiële landstaal Papiaments (Papiamentu) en Nederlands.
Oudste kaart van Bonaire De oudste kaart van Bonaire dateert uit 1514. Op deze kaart wordt Bonaire ‘Isla de Palo Brasil’ (eiland van de Brazielboom) genoemd.
Staatsvorm Bijzondere gemeente van Nederland (vormt samen met Saba en Sint Eustatius de BES-eilanden, ofwel Caribisch Nederland)
Staatshoofd Koning Willem-Alexander
Telefoon internationale toegangsnr. 00599 gevolgd door het telefoonnummer ter plaatse

Tijd t.o.v. Nederland Tijdens de Nederlandse zomertijd 6 uur vroeger, met wintertijd 5 uur.
Verkeersregelementen Internationale verkeersregels zijn van kracht. Let wel op, op Bonaire lopen veel wilde ezels en geiten rond die op de meest onverwachte momenten de straat over komen rennen! Pas uw snelheid daarom altijd aan.
Vliegveld Flamingo Airport Bonaire
Volkslied Tera di Solo y suave biento

Weer

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 27.8°C en de gemiddelde zeewatertemperatuur komt op 26.7°C. Per jaar valt er zo’n 55 centimeter regen en de luchtvochtigheid is 76%. Het hele jaar laat de zon zich zien. Bonaire heeft gemiddeld zo’n 12 uur per dag zonlicht. Door de vrijwel altijd aanwezige zeebries blijven de temperaturen aangenaam aanvoelen. Bonaire ligt overigens NIET in de orkaanzone!

Wilt u meer weten over het weer?
Bekijk dan onze klimaatpagina van Bonaire

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire

Weetjes

 • Bonaire is anderhalf keer zo groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel. Het eiland kent wisselende landschappen en is begroeid met meer dan 500 verschillende plantensoorten. Daarnaast leven er in de wateren van Bonaire en aan land meer dan 1.000 verschillende diersoorten.
 • De temperatuur is op Bonaire gemiddeld 27,5 graden celcius per dag. Dat kun je bijvoorbeeld in de Sahara-woestijn niet nazeggen. Daar kan het ‘s nachts heel erg koud worden, zodat de gemiddelde temperatuur een stuk lager uitkomt. Bonaire is dan ook met de gemiddelde temperaturen één van de warmste plekken ter wereld, maar door die heerlijke aangename bries vanuit het oosten merk je dat amper.
 • Het verschil in tijd tussen zomer en winter is ongeveer een uur. Dat wil zeggen dat de zon in de winter een uurtje eerder onder is dan in de zomer.

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire

 • Bonaire kent een fascinerende geschiedenis waarin Nederland een prominente rol heeft gespeeld. Zo is het wel aardig om je te realiseren dat het langer op één of andere wijze met Nederland is verbonden dan bijvoorbeeld (de voor velen oer-Nederlandse) provincie Limburg.
 • Op heel Bonaire is maar 1 (!) verkeerslicht te vinden, namelijk bij een populaire pizzeria. Rood licht betekent dat het vol is. Oranje betekent dat er weer vrije tafels aan zitten te komen en groen licht betekent dat je zo kan aanschuiven.

 • Er bestaan volgens de wegenverkeerswet op Bonaire geen voetgangers- en zebrapaden komen ook al niet voor in de regelgeving.
 • Smulpapen komen zo wie zo ruimschoots aan hun trekken op Bonaire. In de loop van de tijd heeft zich er zich een smakelijke Bonairiaanse keuken ontwikkeld met invloeden van alle bevolkingsgroepen (meer dan 70 nationaliteiten) die zich op het eiland hebben verzameld. Laat je dus maar verrassen!

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire

 • De koraalriffen van Bonaire vormen de leefomgeving van een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners, het is letterlijk zwemmen, snorkelen of duiken in één groot natuurlijk zeeaquarium. Let wel op: Het meenemen van koraal of schelpen als souvenir is verboden! Neemt u het wel mee, dan riskeert u een hele stevige boete! Gewoon niet doen dus.
 • Doordat Bonaire buiten de orkaanzone valt, is het koraal bovendien van zeer hoge kwaliteit en vrijwel nog geheel intact; op de meeste Caribische eilanden hebben de verwoestende stormen een onherstelbare schade aangericht aan de kwetsbare koraalriffen.

 • De geelvleugelamazonepapegaai is de andere unieke vogelsoort van Bonaire. Van deze vogelsoort, die in het Papiamentu ‘Lora’ wordt genoemd, leven er nog maar 865 exemplaren in het wild (telling 2013: 150 lora’s in het Washington Slagbaai National Park en 715 lora’s buiten het park). De kleurencombinatie van de Lora, groen met met gele kop, komt uitsluitend op Bonaire voor.

kas bon aire appartementenverhuur op bonaire vakantie op bonaire

 • Bonaire heeft er een groot belang bij dat de stranden op het eiland schoon blijven, enerzijds voor het toerisme en anderzijds voor de natuur. Met name voor de zeeschildpadden zijn schone zandstranden een absolute voorwaarde voor het succesvol leggen van de eitjes en daarmee het voortbestaan. Verschillende natuurorganisaties op Bonaire, zoals de ‘Sea Turtle Conservation Bonaire’ (STCB) en de ‘Stichting Nationale Parken Bonaire’ (STINAPA Bonaire), organiseren periodiek opruimacties op de verschillende stranden (Cleane Ups, Beach Keepers).

Afstanden


Afstanden met het vliegtuig vanaf Bonaire en vanaf Schiphol naar dezelfde bestemming (….):
Curacao – Willemstad 73 km (7850) Saba 819 km (6986)
Sint Maarten 862 km (6940)

Vliegen doe je overigens in alle gevallen vanaf: Flamingo Airport Bonaire


Overige afstanden:
Venezuela – Caracas 238 km (7854) Trinidad 787 km (7457)
Colombia – Bogota 1056 km (8858) Colombia – Barranquilla 720 km (8345) (meer info over Colombia op Colombiaans.nl)
Barbados 956 km (7124) Cuba – Havanna 1930 km (7818)
USA – Miami 1970 km (7449) USA – New York 3230 km (5865)
Brazilië – Boa Vista 1335 km (8126) Brazilië – Rio de Janeiro 4765 km (9581)

Snelmenu

 

Waarom kiezen voor Kas Bon Aire Apartments?

 • GRATIS ophaal- en wegbrengservice
 • GEEN EXTRA KOSTEN
 • GRATIS WIFI

 • Gevulde koelkast bij aankomst
 • Een vaste contactpersoon tijdens verblijf
 • Nog niet overtuigd? Lees hier wat anderen zeggen

©Kas Bon Aire Apartments
Kas Bon Aire is een handelsnaam van Bonaire Apartments BV te Leusden KvK-nr. 62109987